function my_custom_js() { echo ''; } add_action('wp_head', 'my_custom_js'); Što kažu klijenti - Feldenkrais somatsko učenje

Feldenkrais somatsko učenje

ovdje Vas čekaju podrška, pažnja i stručnost

Feldenkrais somatsko učenje - ovdje Vas čekaju podrška, pažnja i stručnost

Što kažu klijenti

Od prvog dana života okolina nas oblikuje. Taj se pečat sredine u koju se rađamo velikim dijelom manifestira i u tome kako se držimo i kako osjećamo naše tijelo. Sve naše iskustvo zapisano je u svakoj najdaljoj i najmanjoj stanici našeg organizma. Naše tijelo pamti i reagira. Uvijek reagira tako da nas štiti, ali je to kadikad u korist vlastite štete. Reakcija koju tijelo proizvodi kako bi nas zaštitilo u fokusu je Feldenkrais metode.
Moje osobno iskustvo s takvom vrstom rada na tijelu je duboko i nadahnjujuće. Kao psihoterapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom i sama rabim tjelesne reakcije kao sredstvo za poniranje u dubinu psihičkog. Feldenkrais-ova metoda ostaje na tjelesnom i pritom vrlo suptilno koristi rad na tijelu proizvodeći pritom promjenu na svim razinama od tjelesnog do emocionalnog i kognitivnog.
Posebno mi je zadovoljstvo raditi s učiteljem Feldenkrais metode Hrvojem Vitturijem. Njegove kvalitete, osjećaj za mjeru, senzibilnost, znanje psihološkog i veliko iskustvo, doprinose da je svaki sat s njim malo putovanje prema integraciji fizičkog i emocionalnog.
Feldenkrais kao vođena fizička aktivnost izrazito doprinosi razvoju cjelovite osobnosti.

Dr. Lj. B., Zagreb
psihoterapeutkinja
Internacionalna trenerica za Gestalt i Imago terapiju odnosa

 

…Feldenkrais metoda, ali prije svega rad s Hrvojem kao terapeutom, promijenila je ne samo moju kvalitetu života, nego  i moj život u potpunosti…. Iritantni bolovi u kuku se posve iščeznuli. Danas se s veseljem i radošću krećem i uživam u šetnjama i s lakoćom se penjem na treći kat u uredu.
Držanje tijela se promijenilo, počela sam zbilja osjećati integraciju pokreta prilikom kretanja, što mi vrlo često izmamljuje nekontrolirani osmjeh na lice. Nema ničeg ljepšeg do spoznaje lakoće kretanja, tog našeg veličanstvenog i kompleksnog lokomotornog sustava.
Hrvoje me je naučio biti prisutna, ovdje i sada, osluškivati svoje tijelo, akceptirati signale koje mi šalje bez osude i bijesa….
Moja Feldenkrais avantura pretvorila se u strastvenu ljubavnu priču, koja me je u potpunosti transformirala, vratila vjeru u život, i svu čarobnost života. Danas dišem punim plućima i s nestrpljenjem, s puno povjerenja i radosti iščekujem svaki novi dan…

D. Ć., Zagreb
dipl. oecc, MBA

 

Feldenkrais metoda je revolucionarno otkriće za mene. Godinama nakon poroda patila sam od bolova u donjem dijelu leđa. Kao liječnik obiteljske medicine prisiljena sam na većinski sedentaran način rada koji je stanje još više pogoršavao. Uobičajene fiz. mjere pomogle bi privremeno, ali bol se uvijek vraćala i već kao mlada osoba morala sam bol prihvatiti kao gotovo svakodnevnu realnost svog života. Igrom slučaja upoznala sam  gosp. Hrvoja Vitturi – fizioterapeuta koji mi je predložio da probam Feldenkrais metodu. Iako skeptik po prirodi prihvatila sam sugestiju i prošla tečaj „……  o kralježnici…..“ To je bilo prije 2 godine. Od tada  nisam imala bolove u kralježnici…
Čak i banalna stvar kao što je hodanje je nešto o čemu uopće ne razmišljamo, već doživljavamo kao nešto što se razumije samo po sebi. Ja nisam iznimka po tome. Da je tome tako shvatila sam na drugom tečaju „ …o hodanju…“ Kako se moje tijelo kreće u prostoru? Zašto hodam baš na ovaj način? Mogu li drukčije? Na što me u prirodi podsjeća svaka kretnja moga tijela?,… i još tisuću pitanja se nametne kada aktivno razmišljate o svom tijelu u prostoru. Fantastično! Nakon toga hodanje je postalo potpuno novo iskustvo. Lako, bezbolno i prirodno.
Ovu bih metodu preporučila svakome. Izrazito je korisna, svakodnevno primjenjiva, neagresivna, a dobrobit je višestruka. Osvješćivanjem vlastitog tijela, osvješćujemo i emocije. Tijelo i duh su cjelina i sasvim je jasno da djelujući na jedno djelujemo i na drugo.
Osobno bih ocijenila metodu kao izrazito dobar antistresni program.

K. T., dr. med., Zagreb
liječnica opće i obiteljske medicine

 

Feldenkrais metodu smatram pravim osvježenjem na paleti načina rada na tijelu koji se nude u današnjem ubrzanom svijetu, a od kojih sam i sama mnoge isprobala. Duboka relaksacija, više prostora u tijelu, mekoća te opći osjećaj veće živosti i lakoće dobrobiti su koje čovjek kroz Feldenkrais metodu može iskusiti gotovo trenutačno. Međutim ono po čemu bi je uvijek izdvojila kao vlastiti izbor jest njezino preventivno djelovanje, jer nudeći inteligentnije i ugodnije načine upotrebe tijela Feldenkrais metoda mi omogućuje da održim osjećaj blagostanja za vrijeme trajanja aktivnosti koju obavljam. Na taj način si štedim i vrijeme i novac koje bih inače potrošila da «popravim učinjenu štetu».
Po zanimanju sam pijanist i profesor klavira tako da kvaliteta mog rada izravno ovisi o kvaliteti načina na koji upotrebljavam svoje tijelo. Feldenkrais metodom kao da sam otvorila neke dodatne rezervare sposobnosti i vještina vlastitog tijela, a istodobno su nestali i problemi bolova u vratu i leđima izazvanih dugotrajnim sjedanjem.
Ono što mi se još posebno sviđa kod ovakvog rada na tijelu jest  samostalnost, tj. nezavisnost od terapeuta jer si primjenom pokazanih vježbica mogu i  sama pomoći da održim lakoću tijela i živost duha tijekom čitavog dana.

R. K., Zagreb
akademski muzičar pijanist i profesor klavira
Moj je posao zahtijevao i zahtijeva najveći dio vremena sjedenje: čitanje, proučavanje, pisanje. Tijekom više od 30 godina neminovno je došlo do neravnoteže u tijelu, osobito u gornjem dijelu kralježnice, koje je izazivalo bolove…
Ono što me je privuklo feldenkrais metodi jest što to nije puko tjelesno vježbanje; moje je iskustvo, uz naravno jako važno, otpuštanje boli, što ova metoda omogućuje povezivanje svjesnosti, senzacija u tijelu i pokreta, te dovodi do općenito dobrog osjećanja. Tomu svakako, pridonosi terapeutski rad g. Hrvoja Vitturija koji je blag, neinvanzivan, polagan.
Suočavajući se i sa stresnim situacijama u svakodnevnom životu primjena feldenkraisa pokazala mi se učinkovitom jer pomaže u uravnoteženju emocionalnog i mentalnog s tjelesnim.

dr. sc.  R. Č. –Ch., Zagreb
znanstvena savjetnica

 

Za feldenkrais  metodu čula od prijateljice. Bila je na jednoj Hrvojevoj radionici i njeno oduševljenje bilo je naprosto „zarazno“.  Sada je upotpunosti razumijem. Nisam mogla vjerovati da tako jednostavni pokreti mogu izazvati takve promjene u tijelu, na razini emociji i psihe.
Radeći s mladim ljudima, suočavajući se s njihovim problemima, pokušavajući naći pravi odgovor za sebe i njih, uz rastući stres na svim poljima života, feldenkrais  metodu doživljavam kao inteligentnu primjenu u savladavanju svakodnevnih stresnih situacija i otkrivanje novih načina kretanja, razmišljanja i bivanja uopće.

Z. G., Zaprešić
sociologinja i dipl. bibliotekar

 

Prije nekoliko godina počeo sam osjećati intenzivnu nelagodu u tijelu koja me je iscrpljivala i onemogućavala kvalitetan odmor što je imalo negativan utjecaj na svaki aspekt mog života. Vrlo me frustrirala činjenica da nisam znao na koji način se to stanje dogodilo i postoji li mogućnost da se to promijeni. Nakon što mi klasična medicina nije pomogla, nastavio sam tražiti, te sam probao još nekoliko alternativnih metoda. Uz njih stanje tijela mi se za nijansu poboljšalo te sam se osjećao bolje, međutim i dalje mi nije bilo jasno što nije u redu sa mnom.
Tražeći dalje otkrio sam metodu Feldenkrais …
Uz Feldenkrais sam naučio kako se organizira moje tijelo u toku dana i na koji način mogu održati lakoću i funkcionalnost tijela koju sam iskusio na tretmanima. U moj život se vratilo samopouzdanje i optimizam te se pojavila se nova kvaliteta kretanja. Moj san se jako poboljšao, sve što radim postalo je lakše, pojavio se novi načina doživljavanja tijela.
Uz ovako jednostavan i praktičan pristup tijelu koji daje tako moćne rezultate pitam se zašto nas takve stvari ne uče u školi, ili zašto nas to ne nauči liječnik. Feldenkrais je zaista je transformirao  moj život vrativši mi osjećaj slobode, sigurnosti i dostojanstva. Prema svome tijelu razvio sam prijateljski, suradnički odnos, naspram prijašnjeg izrazito nemarnog odnosa. Također sam otkrio koliko snažno stanje našega tijela može utjecati na naše raspoloženje, naše emocije, naše samopouzdanje, i naš um općenito. Više si ne mogu zamisliti život bez prakticiranja Feldenkrais metode, i smatram da ću je nastaviti prakticirati cijeli život.

Z. G.,  Zagreb
mag. biol. oecol.

 

Odlazak kod Hrvoja i primjena Feldenkrais metode svojevrsna je tjelesna, mentalna i emocionalna higijena. Mogla bih reći i način života, idealan poticaj za podsjećanje preko tijela, kako se osjećam  i gdje sam sa sobom. Sviđa mi se Hrvojev cjeloviti pristup i prisutnost za temu ili problem koje imam. Sve to mi omogućuje da se relativno brzo opuštam i uvijek iznova iskusim povjerenje u sebe, u izravni kontakt sa svojim integritetom, a time dolaze i rezultati koje odmah osjetim. Hrvoje mi daje stručnu podršku koja kod mene potiče proces samoosvještavanja. Prisutnost pažnje i osjećaj vlastitog tijela  gotovo redovito prerasta u doživljaj svoje centriranosti i cjelovitosti, nakon kojeg zapravo dolazi i promjena kao prirodna posljedica toga. Primjećujem da sam svjesnija svojih tjelesnih reakcija i senzacija u svakodnevnom životu. Zahvaljujući Hrvoju i našem zajedničkom radu sa Feldenkrais metodom naučila sam da mi tijelo reflektira i pokazuje u kojem sam ternutačno psihofizičkom stanju.Tu kvalitetu kreativno koristim  kao resurs u svom životu i  profesionalnom radu.
O. P., Zagreb
glumica

 

Ako te boli, istegni se, idi na masažu, treba razbiti neki grč u mišićima, možda  je iskočio neki kralježak pa ga treba vratiti, ako je živac, čekaj da prođe… trebao bi me neko posložit, fino namjestit, sredit…. Kao da je moje tijelo neko vozilo koje treba odvesti mehaničaru kada nešto zaškripi, iako auto tu ima čak veći prioritet…. Ako malo radikalnije pogledam, takav je moj odnos prema tijelu otprilike bio cijelog života… do sada, tako su me učili. Tako su nas sve učili: drži se ravno, ne gegaj se, morao bi biti mršaviji, kako to vučeš noge, drži bradu malo više gore i gledaj ravno.
…Moj rad s tijelom, uz Feldenkrais se zapravo mijenja iz temelja, gubi se lagano ideja da sa svojim tijelom tu i tamo treba otići mehaničaru i da ga treba nadograđivati i pretvarati u sve bolje vozilo. Što ako nema odnosa «ja i moje tijelo», već  konstantno pružanje pažnje samom sebi, rastu sve većeg interesa prema sebi, koji uz rad s terapeutom Hrvojem Vitturijem postaje jedna kreativna igra, prelijevanje znanja i iskustva tijela i iskustva rada terapeuta na ovoj terapeutskojmetodi.
Jednostavno ne mogu ne primjetiti da se bez puno vježbe, samo uz svakodnevno praćenje, osjećam opušteniji, veseliji i na kraju krajeva uspravniji!

J. M., Zagreb
glumac

 

Nedavno sam pročitala da je penjačima po stijenama najvažnije stalno se kretati, pri penjanju se ne zaustavljati.
Ne vjerujem da bih uopće razumjela zašto dok nisam, u grupnoj radionici pod vodstvom Hrvoja Vitturia, upoznala Feldenkrais metodu rada s tijelom.
Ono što nisam prije osjetila ni na kakvoj fizikalnoj terapiji (a bilo ih je) i ono što bi uvelike umanjilo moje tegobe s kralježnicom da sam otkrila prije
- jedan pokret pomaže drugom; olakšava gibanje; potiče kretanje; prenosi se kao impuls iz jednog dijela tijela na drugi,…
- lakoća kretanja; vedrina; igra;….
- traženje povezanosti s tijelom; vraćanje pažnje na tijelo; buđenje zaspalih dijelova tijela; pronalaženje izgubljenog; uvažavanje….
- regenerirajuće, smirujuće…
Pokret jednostavno nastaje.
Mogućnosti s tijelom sve veće, boli sve manje.
Nevjerojatan osjećaj! Neopisiv!

A. Š. U., Zagreb
arhitekt

 

U mojim pedesetim godinama, nakon cjeloživotnih problema s kralježnicom, a u zadnje vrijeme i s koljenima i kukovima te nakon godinu dana intenzivne i kvalitetne fizikalne terapije (individualni tretmani i vježbe s višim fizikalnim terapeutom), prvi put sam se susrela s Feldenkrais metodom kod Hrvoja Vitturija…
Blagi tretmani i lagane vježbe na početku izazvali su nevjericu. Kako se može postići nešto s tako malo intervencije! Ta navikli smo da se moramo dobro oznojiti da dođemo do rezultata!  Zbunjujuće, ali i ohrabrujuće je bilo to što su drugi na vježbama svjedočili o intenzivnim  promjenama. A i vježbe su tako raznolike i zanimljive!
Počela sam spontano uočavati kako velika većina ljudi, čak i najmlađih, ima ukočen hod, kako je to zapravo toliko rašireno da je postalo normalno, tj. da se zaboravilo što to znači prirodan pokret, prirodan hod. Očito su to posljedice načina života. Kakva šteta da prvo moramo toliko patiti i tek nakon što smo već zadobili nepopravljiva oštećenja zglobova odlazimo na raznorazne rehabilitacije sa sumnjivim rezultatima ili završavamo na skupim i opasnim operacijama. Čemu umjetni zglobovi, kad bi se s malo prevencije u školama putem Feldenkrais metode mogao vratiti prirodni pokret u našu civilizaciju. Još kad se uzme u obzir koliko mladi brže uče i koliko je prevencija jeftinija od terapije…!!!
I na kraju, najveće iznenađenje: Feldenkrais je k tome i savršena tehnika opuštanja! Duboka opuštenost koja se kroz vježbe spontano postiže, s vremenom ulazi u svakodnevni život. Jer Feldenkrais je OPUŠTENOST KROZ POKRET!!! „Kronično“ bez stresa! Nepojmljivo za današnjicu, zar ne?

M. B., Zagreb
arhitekt

 

…Problemi koje možemo imati s pokretljivošću, i tijelom općenito, odraz su unutarnjih stanja kojih smo često nesvjesni, smatrao je Feldenkrais. Na taj način možete liječiti tjelesna ograničenja, ali i obrnuto, možete otkriti što vas u podsvijesti muči i stalno navodi da stvari činite na stari, neproduktivan način. I još jednom, susrela sam se s vlastitim ograničenjima. Nisam znala što bih mogla očekivati od tretmana, no terapeut je ulijevao puno povjerenja. Stavljao je moje tijelo u različite položaje, nježno ga pomicao čekajući kako će ono na to reagirati, a reagiralo je nevoljnim izvijanjem, nasumičnim trzajima, nelagodama, ali i snažnom energijom, katkad  smijehom, katkad suzama. Pitanja terapeuta pomagala su da osvijestim što ograničenja znače. Objasnio mi je da naše stanice pamte stanja kroz koja smo prošli, strahove, nelagode, napetosti, neizvjesnosti. Tretman za tretmanom, otkrivala sam mnogo toga. No za mene je bilo najvažnije otkriće i osvještavanje zašto su moja ramena i vrat često bolni i ukočeni…
Vrat i dalje katkad šteka, ali moje glavobolje su se, iznenađujuće, veoma prorijedile. Sve više tijelo je počelo postajati moj prijatelj, prenositelj poruka o onome što se u meni događa, a moj interes za njega postaje stvaran, ne samo površan i izvanjski.

I. J., Zagreb
novinarka

 

Kod Hrvoja sam došao na preporuku prijateljice…
…Doživio sam generalno opuštanje tijela; sjećam se osjećaja ukočenosti i negibljivosti tijela kada sam došao. Osjećaj opuštenosti i gipkosti koji danas osjećam nije samo na razini tijela; osjećam to i drugim aspektima mog života: u komunikaciji, organizaciji, u više opuštenosti u  svakodnevnim situacijama…
… Vrijeme provedeno s feldenkrais metodom nadasve je ugodno…

D. B., Zagreb
developer, poduzetnik

 

Ja sam samohrana majka i poduzetnik u medijima u tranzicijskoj zemlji. Tako bih sebe opisala u jednoj rečenici govoreći o proteklih dvadesetak godina mog života. Mislim da je iz te rečenice sasvim razvidna količina stresa i napora koji su potrebni kako bi se obavljale te razvidno neuskladive djelatnosti. Upravo je taj kontekst bio odlučujući da krenem tražiti tehnike kojima ću si pomoći da se nosim s obiljem izazova kojima moj svaki dan sadrži…
Na jednoj radionici u Bruxellesu srela sam predsjednika Europskog udruženja transpersonalnih psihologa i otišla u Pariz na studij. Tijekom studija, upoznala sam mnoge tehnike rada na sebi…
Tada mi je moj prijatelj, prvi put spomenuo Feldenkrais i nekako u to vrijeme gospodin Hrvoje Vitturi je počeo raditi u Zagrebu kao Feldenkrais instruktor i terapeut…
Već sam na prvom Feldenkrais tretmanu osjetila otpuštanje grča i stresa iz leđa gdje sam uvijek imala dosta problema,  koje sam sanirala sve jačim masažama. ..
Meni je sada 51 godina. Odlično se osjećam u svom tijelu. Neki sam dan bila na internističkom pregledu i liječnik mi je rekao da bi me rado slikao i pokazivao kako treba izgledati tijelo žene u mojim godinama. Najveći dio toga zahvaljujem upravo Feldenkraisu  i zato mogu reći da mi je žao što kao dijete nisam imala prilike upoznati pravi potencijal svoga tijela iako sam se čitav život rekreativno bavila sportom.
Moj je život i dalje stresan. Sada sam, osim onoga što sam navela u početku još i baka, i drago mi je da će moja unuka učiti o svom tijelu kroz Feldenkrais inteligenciju pokreta.

A. M., Zagreb
poduzetnica, vlasnica PR agencije

 

Prije 3-4 godine na liječničkom pregledu mi je utvrđena skolioza. Bilo je samo pitanje  hoću li morati nositi ortozu. Ali moji roditelji su htjeli potražiti drugo mišljenje i rješenje. Prvi put kada sam došla na tretman kod g. Hrvoja Vitturija osjetila sam razliku u leđima. Leđa su mi bila lagana, slobodna, gipka i imala sam osjećaj lakoće. Tu razliku osjećam nakon svakog tretmana sve do danas. Budući da treniram rukomet tretmani mi pomažu da mi se nakon napornih treninga tijelo vrati u neku normalnu ravnotežu. Nakon par tretmana sam dobila uvid da se i na drugačiji način mogu raditi pokreti, da ima i drugih načina da se brinemo o svom tijelu i da liječnički načini nisu uvijek primjenjivi na sve.

D.  F., Zagreb
učenica, 14 god.

 

S Feldenkrais metodom sam se prvi put susrela prije godinu i pol na vikend radionici koju je vodio Hrvoje Vitturi, na nagovor moje majke koja je već dulje vrijeme išla na Feldenkrais.
Fasciniralo me kako se, već nakon prvih sat vremena, toliko toga dogodilo! Budući da su svi pokreti tako blagi i polagani, mislila sam da neće uopće djelovati. Jer mi smo svi navikli da se za velike rezultate treba dobro „namučiti“. S Feldenkrais metodom je to suprotno, tu je cilj da se što manje „namučimo“! A djelovanje sam osjetila brže nego kod ikoje druge metode koju sam probala.
Pokreti su mi postali puno mekši, povezaniji, prirodniji. Nakon tih sat vremena kao da sam otkrila neku novu dimenziju svog tijela, dimenziju koja je dolazila iznutra…

D. B., Zagreb
studentica

 

Radeći s mladom populacijom, susrećući se svakodnevno s njihovim problemima, zdravstvenim, socijalnim i psihološkim, nastojim, uz individualni pristup svakom klijentu, primjenjivati, uz svoje medicinsko znanje, i iskustva i znanja stečena kroz svoj osobni razvoj.
Jedna od metoda koju sam upoznala i koju sama primjenjujem, Feldenkrais metoda, bila mi je pravo otkriće. Rad s g. Hrvojem Vitturijem izuzetno je blag, podržavajući i nadasve učinkovit..
Uz dosta vremena koje provodim sjedeći, onaj dio u pokretu većinom  je automatiziran i užurban, što je u konačnici ostavilo traga na mojoj kralježnici i mišićima. Ova nadasve nježna i jednostavna metoda koju vodi g. Vitturi nije samo pridonijela nestajanju bolova već i osvještavanju mojih pokreta i emocionalnih stanja. Uvjerenja sam da bi primjenjujući Feldenkrais metodu mnogi mladi ljudi lakše se suočavali sa svakodnevnim stresnim situacijama i pridonosili svom općem dobrom zdravstvenom stanju.

A. T. I., dr. med.
liječnica školske medicine